Dubai’de diş hekimliği ve Dubai’de doktor olmak ile ilgili çok sayıda soru alıyoruz. Dubai’de diş hekimi olmak ve Dubai’de doktorluk yapmak isteyenler için sık sorulan soruları ve bunların cevaplarını derledik.
Dubai’de diş hekimliği ve Dubai’de doktor olmak ile ilgili sorulan sorular:
En çok gelen sorulardan birisi Dubai’de çalışan Türkiye’den doktorlar konsultan hekim olabiliyor mu? Bu sorunun yanıtı şimdilik ne yazik ki hayır. Türkiye, TİER 3 bölgesinde kabul edildiği için Türkiye’den mezun olan doktorlar konsultan değil, uzman doktor olabiliyor. Bununla ilgili görüşmelerimiz, çabalarımız var. 10 senesini dolduran Türkiye’den mezun doktorların da konsultan olabilmesinin yolunun açılması gündemde ancak henüz bir belirlilik yok. Eğer yeni bir güncelleme olursa dubaidedoktorluk.com’dan ve @dubaidedoktorluk Instagram sayfamızdan bunun duyurusunu yaparız.
Akademisyenler de denklik sınavına giriyor mu?
Sorulan sorulardan bir diğeri de profesör ve doçentler de denklik sınavına giriyor mu? Evet, doçent ve profesörler de DHA’nın yaptığı ve Türkiye’de de girilebilen denklik sınavına girmesi gerekiyor. Doçent ve profesör doktorlar da Dubai’de uzman doktor olarak çalışabiliyor. Doçent ve profesör doktorlar da maalesef şimdilik konsultan doktor olamıyor ama iş başvuruları sırasında doçent ve profesör olmak tercih sebebi olabiliyor.
Ek ödemeler var mı?
Bir diğer soru; çalışacağım hastane veya klinik ev ve okul yardımı gibi yan ödemeler yapıyor mu? Bazı kurumlar böyle yardımlar yapabiliyor ama sayıları çok çok az. Zaten size bir teklif gönderilirken bir paket halinde gönderiliyor. Örneğin 30 bin dirhem teklif edildi. Bu 30 bin dirhemin 15 bin dirhemi maaş, 10 bin dirhemi ev yardımı, 5 bin dirhemi ulaşım gibi kalemlere ayrılıyor.
Dubai’de emeklilik mümkün mü?
Sıklıkla aldığımız bir diğer soru ise Dubai’de emekli olunabiliyor mu? Şuan Dubai’de emeklilik sistemi yok ancak bununla ilgili de bakanlıkların çalışması var ve bu çalışmalar olumlu yönde tamamlanırsa artık expatlar da emekli olabilecek. Eskiden işsizlik sigortası da yoktu ama artık 5-10 dirhem gibi çok düşük aylık primlerle işsizlik sigortası yaptırabiliyorsunuz. Bir işten atılmanız durumunda eğer primlerinizi yatırdıysanız size en az 3 ay net maaşınız kadar ödeme yapılacak.
Eşime ve çocuklarıma vize alabilir miyim?
Bir diğer soru, eğer Dubai’ye çalışmaya gelirsem eşimi ve çocuklarımı da beraberimde getirebilir miyim? Evet, tabi ki getirebilirsiniz. Eşinizi, çocuklarınızı, hatta anne ve babanızı Dubai’ye getirerek onlara da oturma iznini kolaylıkla alabilirsiniz. Onlar da iş bularak Dubai’de ayrıca çalışabilirler.
İngilizce konuşma düzeyim nasıl olmalı?
İngilizce konuşma düzeyi ile ilgili de sorular geliyor. Dubai’de doktor olmak için herhangi bir dil belirleme sınavına girmeniz gerekmiyor ancak bir iş görüşmesinde konuşabilecek kadar bir seviyede olmanız gerekiyor. Ayrıca devamında hastalarla da süper olmasa bile anlaşılabilir bir İngilizce konuşmanız gerekir. Arapça bilmeniz gerekmiyor ancak Arapça da konuşabilen bir aday, rakiplerine göre daha hızlı iş bulabiliyor.
Malpraktis davaları yaygın mı?
Doktorlarımızın en çok endişe ettiği, sorduğu konulardan birisi de malpraktis davaları. Dubai’de çok fazla malpraktis davaları yok ve eğer olursa da endişe etmenize hiç gerek yok çünkü iş yeriniz zaten zorunlu sigortanızı sizin adınıza yaptırmış olacak.
Geçinebilir miyim?
Dubai’de hayat pahalılığı sorusu ile bu videoyu bitirelim. Dubai’de şuanda birim anlamında fiyatlar Türkiye’den daha ucuz. Mesela burada bir damacana su ortalama 9-10 birimken, Türkiye’de bu fiyat 20-30 birimlerde seyrediyor. Neredeyse tüm ürünlerde böyle bir fark var. Yani şuan birim olarak Türkiye, Dubai’den daha pahalı diyebiliriz.
Eğer daha fazla sorularınız varsa bize Instagram’da, Youtube’da, Facebook’ta ve internet sitemizde bulunan 0212 909 5956 numaralı Whatsapp hattından ulaşabilirsiniz.