+90 212 909 5956
dubai@dkdconsultancy.com

Dubai’de aylık gider ne kadar? İşte Dubai’de giderler, aylık masraflar

dubaidedoktorluk.com

Dubai’de aylık gider ne kadar? İşte Dubai’de giderler, aylık masraflar

Dubai’de giderler ne kadar? Dubai’de masraflar ne? Dubai’de aylık gider ne olur? İşte Dubai’ye gelmeden önce akıllarda uçuşan sorular…

Dünyanın hangi şehrinde yaşarsanız yaşayın, önce o şehirde her ay harcamanız gereken parayı bilmeniz gerekir. Dubai için ucuz bir yer diyemeyiz. Ama Dubai’de de her şeyin ucuzunu bulmak mümkün. Öncelikle Dubai’deki temel giderleri sayarak başlayalım. Elektrik, su, soğutma, cep telefonu ve internet faturaları, aylık market ve benzin harcamaları, çocuğunuz varsa kreş veya okul ödemeleri, hizmetçiniz varsa hizmetçi, bahçeniz varsa bahçıvan maaşı, dışarıdan yemek yeme alışkanlığınız varsa restoran harcamaları aylık temel giderleri oluşturuyor.

Bir kişi için Dubai’de giderler ne kadar?

Bir kişi, ayrı bir evde tek başına yaşayabileceği gibi, bir evi birden fazla kişi ile de paylaşabilir. Veya Dubai’de oldukça yaygın olan oda kiralama da yapabilir. Genellikle Deira, Al Satwa, International City gibi yerlerde yapılan oda kiralamaları kişi başı 700 dirhemden başlıyor ve 2000 dirheme kadar çıkıyor. Bu aylık ödemelerin içerisine elektrik, su ve internet de dahil. Eğer bu seçeneği tercih etmek isterseniz bir odayı 5-6 kişiyle paylaşmanız gerekeceğini de bilmeniz gerekir.

Eğer stüdyo daire kiralamak isterseniz yıllık 35 bin dirhemden başlayan oranlarla tek başınıza yaşayabilirsiniz. Eğer toplamda 2 odalı bir daire kiralamak isterseniz 70 binden, 3 odalı bir daire kiralamak isterseniz 90 bin dirhemden başlayan oranlarla daire kiralayabilirsiniz. Eğer kiralayacağınız yer bir daire değil de villa olacaksa en az 3 odalı olacaktır ve yıllık en az 100 bin dirhem ödemeniz gerekecektir.

Ev kiralamada ve satın almada neredeyse sınır yok!

Villa yerine yine bahçesi olan bir Townhouse kiralamak isterseniz de yıllık en az 90 bin dirhemi gözden çıkarmanız gerekir. Ancak kiranıza ek olarak elektrik, su ve kira vergisi ödeyeceğinizi de tekrar hatırlatmak isterim. Kiralayacağınız evin özelliklerine, büyüklüğüne, bölgesine ve binasına göre bu rakamlar değişir. Yazdığım fiyatlar, başlangıç fiyatlarıdır. Dubai’de yıllık 500 bin dirheme bile bir daire kiralayabilirsiniz!

Kiralar çekle ödeniyor. Hesabınızın olduğu banka size bir çek defteri veriyor ve bu çek ile ödemelerinizi yapıyorsunuz. Anlaşmanıza bağlı olarak 1 çekle, 2 çekle, 6 çekle hatta 12 çekle bile kiranızı ödeyebilirsiniz. Ancak çek sayısının artması demek, yıllık kira bedelinin de artması demektir. Aynı şekilde çek sayısı ne kadar az olursa, yıllık kira bedeli de o kadar az olur.

Ev kiralama ve satın alma siteleri

Propertyfinder.com, dubizzle.com, bayut.com gibi internet sitelerinden kiralık veya satılık evler arayabilirsiniz. Eğer evinizi bir emlakçıdan bulduysanız emlakçıya da kiranın yüzde 5’ini ödeyeceğinizi unutmayın. Ayrıca kiranın toplam bedelinin yüzde 5’i de depozito olarak ev sahibine ödenir ve kiralama sonunda bu para geri iade alınır.

Dubai’de benzin fiyatları

Dubai’de araba fiyatları gerçekten çok ucuz. Ama dubizzle.com ve carswitch.com gibi internet sitelerinden araba fiyatlarını görebilirsiniz. Dubai’de benzinin litresi 2023 yılı itibariyle yaklaşık 3 dirhem. Yani binek bir otomobilin deposu yaklaşık 180-190 dirheme doluyor. Yaklaşık rakamlar belirtiyorum çünkü fiyatlar zaman zaman güncelleniyor fakat bu güncellemeler ciddi artış veya düşüş içermiyor.

Dubai’de cep telefonu faturaları

Cep telefonu faturaları da Dubai’de her ay ödemeniz gereken bir başka harcama kalemi. Bu da tamamen ihtiyaçlarınız ile alakalı bir durum. Eğer her ay 30 dakika ve 750 MB internet bana yeter derseniz 50 dirheme ön ödemeli bir tarife kullanabilirsiniz. Veya 150 dakika ve 3 GB interneti 150 dirhemlik bir ön ödemeli tarife ile kullanabilirsiniz. Eğer faturalı hat kullanmak isterseniz 100 dakika ve 4 GB internet için 125 dirhem öderseniz. Ya da 400 dakika ve 26 GB internet için 200 dirhem, 700 dakika ve 50 GB internet için 300 dirhem, 1500 dakika ve 100 GB internet için 500 dirhem aylık fatura ödersiniz.

Telefonunuzdaki dakikalar ile dünyanın Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkesini ücretsiz arayabilirsiniz. Eğer dakikalarınızı sadece BAE içerisinde kullanacaksanız 2 kat daha fazla telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Eğer evde internet paketlerini de kullanmak isterseniz sınırsız ve hızlı bir internet için aylık 400 dirhem ödemeniz gerekir. Tüm tarifeleri Dubai’deki GSM operatörlerinin internet siteleri olan du.ae ve etisalat.ae’den inceleyebilirsiniz.

Dubai’de elektrik ve su fiyatları, Dubai’de giderler için önemli bir parametre

DEWA adı verilen ve elektrik, su ve varsa soğutma giderlerini kapsayan gider kaleminden de bahsedeyim. Öncelikle; elektrik, su ve kiralama yaptığınız evin kira bedelinin yüzde 5’ini oluşturan verginin 12’ye bölünen taksitlerini DEWA faturanız ile birlikte ödersiniz. Yani bir evi yıllık 100 bin dirheme kiraladıysanız 5 bin dirhem de vergi ödemek zorundasınız. Bu 5 bin dirhem, 12 eşit taksitler şeklinde elektrik / su faturanıza yansıtılıyor. Buna “Housing Fee” deniyor.

Eğer bir villada oturuyorsanız ayrıca bir soğutma bedeli gelmez. Çünkü klimalar merkezi sistemle çalışmaz ve kendi evinizin elektrik sistemine bağlıdır. Ama eğer bir apartmanda yaşıyorsanız su ve elektrik faturasının yanı sıra bir de soğutma bedeli ödersiniz. Ben size toplam faturalar üzerinden bir rakam belirteceğim.

Yılın 6 ayı çok sıcak geçtiğinden klimalar daha fazla çalışacağından daha fazla para ödersiniz. Yılın diğer 6 ayın da ise çok fazla ödemezsiniz. Aylık su faturası tek kişi için yaklaşık 40-60 dirhem gelir. Eğer 3 kişi yaşıyorsanız 120-140 dirhem, 4 kişi yaşıyorsanız 160-180 dirhem gelir. Eğer bahçenizde sulamanız gereken ağaç ve çim varsa bu rakam tabiki artacaktır. Sıcak mevsimlerde su faturası için 600-1000 dirhem bile ödeyebilirsiniz.

Yaz aylarında elektrik veya soğutma faturası da fazla gelecektir. Toplamda 3 odalı bir ev için sıcak aylarda ortalama 600-800 dirhem elektrik veya soğutma parası ödersiniz. Eğer tüm klimaları 24 saat boyunca açık bırakırsanız bu rakam tabiki daha fazla olacaktır. Ama çok sıcak olmayan aylarda sadece elektrik için ortalama 150-200 dirhem ödersiniz.

Dubai’de giderler için bir başka kalem: Dubai’de market alışverişi fiyatları

Market alışverişlerinin de gider kalemlerine eklenmesi gerekiyor. Aylık yaptığınız market alışverişindeki çeşitlilik, ayırmanız gereken parayı belirliyor. Bununla ilgili de özel bir video hazırlıyorum. Şimdi kısaca anlatmak gerekirse 1 kişinin aylık market harcaması ortalama 500 dirhem, 3 kişilik bir ailenin market harcaması ortalama 1500 dirhem olacaktır.

Az önce de belirttiğim gibi alışverişinizdeki çeşitlilik bu miktarları artıracaktır. Bahsettiğim rakamlar, temel ihtiyaçları temin etmek için yapılan alışverişler içindir. Bu rakamları daha da düşürmek tabiki mümkün ancak o zaman yaşam kalitesi de oldukça düşmüş olacaktır.

Dubai’de kreş ve okul fiyatları

Eğer kreş veya okul çağında bir çocuğunuz varsa eğitim de başka bir masraf kalemidir. Dubai’de kreş fiyatları yıllık 25 bin dirhemden başlıyor. Okul fiyatları ise sınıfa göre değişiklik gösteriyor. Dubai’de Amerikan ve İngiliz sistemini kullanan okullar bulunuyor.

İlk sınıf ücreti her iki sistemde de 15 bin dirhemden başlıyor. Ancak bir sınıftaki öğrenci sayısı az olsun ve sosyal aktiviteleri çok olsun, yani iyi bir okul olsun isterseniz yıllık 30 ile 50 bin dirhemlik bir eğitim harcamasını gözden çıkarmanız gerekiyor. Yıllık 100 bin dirheme bile okul ücretleri var fakat değişen şey genelde eğitim değil, okulun marka değeri oluyor.

Ödemeler 3 taksitle gerçekleştiriliyor. Çünkü hem kreşlerde hem de okullarda her yıl 3 sefer uzun tatil dönemleri oluyor. Ödemeler her dönemim başında peşin olarak yapılıyor. Dubai’deki eğitim hayatı ve sistemi ile ilgili hazırlamakta olduğum videoyu da izleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dubai’de yardımcı / hizmetçi maaşları, Dubai’de giderler için ek bir kalemdir

Eğer evinizde bir hizmetçinin çalışmasını isterseniz iki farklı opsiyonunuz bulunuyor. Ya hizmetçiye her yıl tekrarlanacak şekilde kendiniz sponsor olmalısınız ya da hizmetçi servisi sağlayan şirketlerle anlaşma yapmalısınız. Eğer siz sponsor olmak isterseniz yıllık yaklaşık 3-5 bin dirhem sponsorluk ve sigorta parası ödersiniz. Ayrıca her yıl 30 gün izin hakkını kullanır ve izin günündeki yurtdışı seyahatinin uçak masrafını siz ödersiniz.

Yardımcınıza sponsor da olsanız, bir şirketten de kiralasanız haftada 1 gün izin kullandırmak zorundasınız. Bu gün genellikle Dubai için haftasonu olan Cuma günüdür. Eğer yardımcınıza siz sponsor olduysanız aylık ortalama 2000-2500 dirhem, eğer bir şirketten kiralıyorsanız ortalama 3500-4000 dirhem para ödersiniz. Hizmetçilere ödeyeceğiniz para yatılı olmasıyla olmaması arasında da değişkenlik gösterir. Eğer yatılı bir hizmetçi ise daha az, yatılı değilse daha çok para ödersiniz. Villalarda genellikle hizmetçiler küçük bir ayrı oda bulunuyor. Bazı apartman dairelerinde de hizmetçiler için oda bulunabiliyor.

Dubai’de bahçıvan maaşları

Eğer bir villada veya Townhouse’ta oturuyorsanız bahçeniz var demektir. Eğer bahçe ile ilgilenecek vaktiniz yoksa bir bahçıvanla anlaşmalısınız. Resmi tatil günleri hariç her gün gelen bu bahçıvanlar bahçenin büyüklüğüne göre 150 ile 400 dirhem aralığında aylık ücretler talep edecektir.

Dubai’de yemek fiyatları

Eğer dışarıdan yemek yeme alışkanlığınız varsa bu da başka bir gider kalemidir. Dubai’de dışarıdan yemek yeme için ucuz diyemeyiz. Ancak indirimli menüler sunan bazı programlara üye olabilirsiniz. Mesela Entertainer isimli uygulamaya üye olduğunuzda 1 menü aldığınızda ikincisini bedava sipariş verebilirsiniz. Bu uygulamanın yıllık üyelik bedeli yaklaşık 300 dirhem. Talabat.com da az sayıda belirli restoranlardan indirim sağlayan başka bir yemek siparişi uygulaması. Dışarıdan yemek yeme masrafı tamamen sizin iştahınızla alakalı bir durum.

Tags: , , , , , , , ,